WHISKY A RUM

...aneb výprava do prověřených populárních kategorií, které uspokojují vytříbené, leč lehce konzervativní jazýčky.

 

WHISKY

Před čtyřmi lety jsme prodali první whisky. Kupujícím jsme řekli, že půjde do láhve, až se nám bude zdát skvělá. Strhla se tak trochu mela a všechny láhve se prodaly během asi dvaceti minut. Ale už za hodinu se vyprodané láhve prodávaly za tři tisíce. Pak za čtyři, za šest. A nejdražší kousek se prodal za devět a půl tisíce.

 

 

Jo, tohle vám dokáže naboostovat ego. Můžete se chvíli opájet vlastní důležitostí nebo v duchu kupovat jachty. Jenže smyslem naší práce není tvorba investičních nástrojů. Děláme alkohol. Sociální lubrikant, jehož smyslem je odbourávat sociální bariéry nás plachých a umožňovat lidem překonávat strach, ostych, nervozitu nebo nejistotu. Chceme, aby se naše whisky pila. Chceme ji mít normálně na e-shopu. Chceme, aby byla k dostání.

 

Řekli jsme si proto, že další sud pustíme až ve chvíli, kdy budeme cítit, že jsou ready. Teď tu jeden takový máme. Má objem okolo 250 litrů a původně v něm leželo sherry. V lednu 2020 jsme do něj dali newmake od Vinohradského pivovaru. Měl sílu 62,4%. V červnu 2023 se nám zdálo, že oříškových tónů už má dost, takže jsme mladou whisky přetočili do neutrálního sudu po víně. Teď nám přijde tak akorát.

 

RUM

"Ty jo, já bych chtěl pracovat u vás!" Řekne vždycky někdo z korporátu, když vidí, jak otvíráme sud za sudem a ochutnáváme, co se v nich děje. To se pleteš, kamaráde. Myslím si v duchu. Roztrhnul jsem si džíny o nějakou kramli a ve vlasech mám svinstvo, co se na mě sneslo z vrchního trámu. Je deset ráno a jsme u sedmýho vzorku. Ze sedmatřiceti. Sudový síly.

 

Teď jsem nahoře pod střechou pro změnu já. Stáčím Petrovi whisky ze sladiny od Sibeerie, která zraje v sudu po Forage. "Tohle ochutnej, to je zajímavý." "Počkej," říká Petr. "Já něco našel." "Co?" "Ty jo, to je rum. A dobrej."

T​en rum jsme si odvezli domů a celá naše parta z něj je nadšená. "Jeli jste ale vybrat whisky, ne?" Culí se Jana. "No jo, ale on ten rum byl hrozně dobrej, tak jsme si řekli, že ho nalahvujeme taky. Naši mazlíčci budou mít radost."

 

Středočeská krajina oplývá mnohou krásou. Když se do ní vrátíte z toulek po světě, vždycky znovu žasnete nad její pestrou zeleností a bohatou rozdavačností. Ovoce volně dozrává podél cest, byliny rostou na mezích, borůvky a maliny po lesích. Co nás to v lednu 2020 přimělo objednat si z Paraguaye několik kubíků melasy z cukrové třtiny? Snad touha zabořit se do jiných krajin, abychom si potvrdili, jak se nám tu líbí. Snad chuť sáhnout si na rostliny, které se u nás ani při nejlepší vůli vypěstovat nedají. Snad potřeba vyzkoušet, jak funguje magie destilace a zrání na materiálu ze zámoří. Snad hravost a dětská zvědavost. Proto jsme si udělali pár soudků rumu. Nevěděli jsme, jak to dopadne, ale dopadlo to krásně. Tohle je první z nich.

 

NOVINKY Z GINOVÉ KAPSY

 

BUGSY'S DNA GIN

Po letité dominanci Martina Žufánka jsme dostali důvěru týmu legendárního pražského cocktailového baru BUGSY'S v čele s Vaškem Vojířem, abychom připravili další verzi Bugsy's DNA. Podle tradice vybral každý člen barového týmu jednu ingerdienci, kterou jsme do receptury zapracovali. Náderná práce. Bude to nekonvenčí, neotřelé, avatgardní. Bude to boží.

ZEMĚ GIN

Svůj gin si nechali vyrobit i kluci a holky ze ZeMě. Představili jsme ho na MeZe festivalu, kde jsme zároveň dělali i ginový workshop. Najdete v něm nádhernou vůni jedlového jehličí a citrusů. Tým ZeMě ho bude používat na svých akcích do koktejlů a možná si ho budete moct koupit i po láhvi domů.

 

GIN ČERVENÝ JELEN

Aby ginů nebylo na světě málo, svůj model si nechali vyrobit i v Červeném jelenovi. Před dvěma lety jsme pro ně v rámci programu Crafted for Friends udělali čtyři giny v souladu se čtyřmi živly. Splnily svůj účel a naplnily ginové prkénko, které v Jelenovi docela frčí. Na jaře ale tým přišel s nápadem udělat místo nich jeden jediný. Červený gin. Vypravili jsme se společně na byliny a sebrali jsme všechno možná, co do ginu patří. Kromě heřmánku, mateřídoušky a květů planých růží třeba i kaštanový květ, který má nádhernou a hlubokou aromatiku. Tým si ho přál nabarvit na červeno, což jsme udělali klasickou broučkovou košenilou, kterou se dřív barvilo Cinzano. Velmi povedené.

 

KDE SE UVIDÍME

20.9. v sobotu

Korzo Krymská, Praha

 

20.9. v sobotu

Jíme jih festival, České Budějovice

 

21.9. v neděli

Václavky, centrální park Hanspaulka, Praha

 

Mějte se parádně a objevte se!

 

 

Vstupujete na stránky určené pouze osobám starším 18 let. Prohlašuji, že jsem starší 18 let