Investiční sudy

Je pátek 11. října a dneska jsme zahájili výrobu. I když jsme se k dnešnímu dni docela upínali, je evidentní, že ta práce nám právě teď spíš začíná než končí. To je dobře, práce se nebojíme. Abychom ale svou práci mohli dělat naplno, musíme pomalu opouštět svá občanská povolání. Proto jsme se rozhodli rozjezd lihovaru financovat z prodeje takzvaných investičních sudů. Není to náš nápad – běžně to dělají třeba nově vznikající skotské palírny. Je to pro nás hlavně způsob, jak se nebrzdit v rozletu a zároveň si zachovat podnik ve vlastních rukou. Přijmout totiž v tuhle chvíli peníze od investora by mohlo znamenat větší tlak na rychlý návrat peněz a tím třeba i kompromisy na kvalitě. A to se nám nechce.

Jak to funguje?

Koupit si můžete sud jablečné brandy nebo sud whisky. V obou případech jde o 225 litrů (klasický barik), který vám naplníme tím nejlepším, co umíme. Můžete se osobně zúčastnit plnění sudu, dostanete k němu certifikát a každý rok vám přineseme vzorek, abyste věděli, co váš mazlík dělá. Po třech letech vám ho nalahvujeme ve speciální šarži a se speciální etiketou. Lahvování se samozřejmě můžete taky zúčastnit a pojmout to celé jako happening s přáteli.

Pro koho to je?

Investovat můžete dneska skoro do všeho. Tahle investice je ale trochu speciální. Za prvé je sudů jen hodně omezené množství, které vychází z kapacity našeho daňového skladu. To je místnost o něco málo větší než váš obývák. Za druhé není primárně určená pro investory, jejichž cílem je vydělat v co nejkratší době co nejvíc peněz. Sami jsme srdcaři a dobře víme, že to budou zase srdcaři, kdo do nás bude investovat. Pokud naše práce rezonuje s vašimi hodnotami, budete to vy. Pokud máte firmu, která každoročně zoufale shání co nejlepší vánoční dárky pro svoje klienty nebo zaměstnance, budete to taky vy.

Proč právě jablečná brandy a proč právě whisky?

Myšlenka na jablka stála u počátků lihovaru. Na ty starý sady, jejichž ovoce padá k zemi, kde po tunách hnije. Na ty malý, strupovitý plody, který často nejsou přitažlivý na pohled, ale ze kterých je famózní mošt. A ten když zkvasí, tak je z něj parádní cider. A když ten se dá do kotle a výsledek do sudu, máte krásu starých sadů zachovanou na desítky let.

S whisky je to trochu jinak. Tam nás spíš fascinuje, že v zemi s nejlepším pivem na světě je whisky okrajová záležitost. Proč? Možná je to tím, že když máme to pivo tak dobrý, nechce se nám ho pálit. Ale pálení je vlastně koncentrace. A koncentrovaná dobrota, to je přece boží koncept. Věříme, že česká whisky jednou bude fenomén a uvědoměle na tom pracujeme.

Chcete ochutnat? 

Neprodáváme vám zajíce v pytli. Máme pro vás připravené vzorky toho, jak bude váš sud nakonec chutnat. Pokud vás tahle nabídka zajímá, napište nám, pozveme vás na prohlídku a na ochutnávku. Ukážeme vám smlouvy, garance, pojištění. Vysvětlíme to, čemu sami rozumíme. Cena sudu je 300.000 Kč. Včetně DPH, spotřební daně z lihu, lahvování, etiket, kalibrace atd. Můžete to taky brát jako 444 láhví po 666 korunách. A můžete si být jistí, že my sami budeme ty láhve pak prodávat o hodně dráž. Všechny ostatní věci si necháme na osobní setkání. Těšíme se na vás.

Ondra Kopička a Petr Alexander