VÁNOČNÍ VÍLY

Je po sklizni. Byliny, švestky, hrozny i jablka máme pod střechou. Jak utichá příroda, probouzí se dravý duch lidu a pomalu začíná sváteční šílenství. Taky už ráno škrábete auto? My jsme zalezlí u destilačního kotle, doděláváme giny a ladíme vermuty z letošních moštů a vín. Z rozmařilosti (nebo předvídavosti) jsme si pro vás připravili ne dvě, ale hned tři kousky. Vánoční dárky tak máte vyřešený a vánoční víla si může odpočinout, protože namísto na její bedra vám pošleme všechno messengerem. 

Pokud jste předplatitelé, že třech víl dostanete jen dvě - Absinth 22 a Šípek. To ale neznamená, že si cokoliv dalšího nemůžete přiobjednat. Snížíte tak svou ekologickou stopu a umenšíte environmentální žal. Ready? Pojďme na to!

 

OŘECHY & VIŠNĚ V ČOKOLÁDĚ

 

Višně v čokoládě byly hit. Vánoční štěstí v tekuté formě. Když se doprodaly, lidi nám ještě několik měsíců volali, jestli náhodou nemáme pár flašek někde pod stolem. Založili jsme hned další sud, ale ono to nejde uspěchat, to by byla škoda. A tak to zase trvalo rok. Tentokrát jsme do nich ale přidali i svatojánské ořechy a dostali jsme se o jednu časoprostorovou dimenzi dál.

Višně jsou z Holubic, to je tady za Erzem. Pěstuje je pan Brožek. Ořechy jsou z našich zahrad a sebrali jsme je sami. Čokoláda je zdaleka. Přivezl ji sem Michal Herufek a my jsme si vzali jeho odpad - slupky, které se odlupují z kakaových bobů během jejich pražení. 

 

 

Jak tenhle drink vzniká? Čerstvé višně pošlapeme a zalijeme destilátem z čokolády. Necháme je tam macerovat měsíc a pak je vylisujeme. Čerstvé zelené ořechy nasekáme mačetou a zalijeme velejemným lihem. Necháme je taky měsíc macerovat a pak je vylisujeme. Oba nálevy smícháme dohromady a dáme je na rok do dubového sudu.

Svatojánské ořechny dodávají celému podniku nejen krásnou hořčinku, ale i kyselkavost  Jsou to nezralé vlašáky, které se sbírají počátkem léta. Višně dodávají sladkost a kyselost, čokoláda sametovost a hloubku. Těžko existuje vánočnější pití.

 

ŠÍPEK

 

Asi před dvěma lety se na Bazoši objevil inzerát: prodám šípky a trnky, které sám sbírám po mezích v Jižních Čechách. Cena byla zajíímavá. Zavolali jsme pánovi, aby inzerát stáhnul, že od něj koupíme všechno, co nasbírá. Nasbíral dvanáct metráků za rok a my jsme si mohli začít hrát.

 

Svoje jméno dostala Rosa Canina už kdesi v antice. Plinius zmiňuje účinky jejího plodu v souvislosti s léčbou vztekliny, psí nemoci. Každá prabába věděla, že šipkový čaj dokáže vzpružit ducha při depresi, ulevuje od bolestí, pomáhá při nachlazení, při ledvinových nebo jaterních problémech nebo zklidňuje organismus při zánětech. Dnešní věda zkoumá účinky jednotlivých obsahových látek a nalézá desítky dalších, v pravdě až zázračných vlastností, od antioxidativních, přes antirevmatické, protipopálninové, protizánětlivé a studují se další desítky blahodárných účinků.

 

Šípek, stejně jak trnka, je naše opravdické bohatství. Plody šípku jsou dominantou našich mezí a přitom je míjíme bez povšimnutí, spíš jenom nadáváme na trní z jeho keřů, kterým si necháváme drásat tričko a kůži, když zbloudile sejdeme z životní cesty. Je to nesmírná škoda, protože každému kraji dala příroda všechno, co v něm lidi potřebují k dobrému životu. Takže nejen obživu, ale i chuť, zdraví a estetiskou nálož.  

My po něm jdeme ale hlavně kvůli chuti, která je hutná i jemně kyselkavá, nasládlá i jemně ovocitá. Rok jsme je nechali macerovat ve velejemném lihu, abychom z nich dostali to nejlepší. 

 

ABSINTH 22

 

 

Na víně je fascinující, že každý ročník chutná jinak. Přírodní rozmary, počasí, tlaky chorob i vyzrávání vinaře jako člověka, to všechno má zásadní vliv na výslednou vůni a chuť. Když děláme absinth, snažíme se o to samé, jen tu hlavní roli tady hrají byliny. Proto se snažíme si je v co možná největší míře pěstovat sami - necháváme tak do nich vpisovat celý průběh roku i přístup destilatérů coby postupně vyzrávajících osobností. 

Pěstovat si vlastní byliny je totiž na tom lihovarnictví skoro ta největší zábava. Stojíte venku na záhonku, mžouráte do slunce a rejpete se v hlíně. Plody svojí práce (nebo spíš nať a květy svojí práce) sklidíte a naložíte do lihu. Stejně jako když si kousnete do rajčete, i tady okamžitě vidíte, jak se vám to povedlo. Intenzita extrakce je vidět poměrně rychle, ještě zajímavější je pak ale výsledek po destilaci. 

 

                         

Absinth je hlavně pelyněk, fenykl a anýz. Recept ale není a nemá být stejný - tou podstatou je pro nás právě maximum vlastních bylin, hlavně pelyňků. Tady navíc máme i vlastní puškvorec, bedrník a pár dalších doplňků celého receptu. 

Stejně jako u vína se liší jednotlivé ročníky, protože se lišilo počasí a klimatický průběh roku, liší se i naše ročníkové absinthy. Absinth 22 reflektuje celý rok 2022 od jarních odkopků a sazenic až po říjnovou destilaci. Rok jsme ho pak nechali odpočívat v sudu a těsně před lahvováním jsme ho infuzovali extraktem z CBD. 

 

CRAFTED FOR FRIENDS

 

 

 

 

Crafted for Friends je značka, která si klade za cíl dát dohromady ty nejlepší české rukodělné firmy napříč sektorem gastronomie. Stojí za ní marketingový tým lidí okolo restaurace Červený Jelen, kteří vyšli vlastně z každodenní reality: Pro restauraci si taky vybírají to nejlepší a pokud jim něco chybí, dodavatele rovnou poprosí, aby jim to vyrobil na míru. 

Každý obor by to měla zastupovat jedna parta, takže v portfoliu jsou omáčky, maso, kafe, chleba... My jsme tu za alkohol. Speciálně pro tuhle značku jsme udělali čtyři giny čtyř elementů. Oheň, země, voda, vzduch. 

K ginům jsme pak postavili průřez jablečným světem. Moštové, dubové a bylinkové jablko jsou tři už hotové a rebrandované věci (Superpommeau, No.3 Apple a Bergamut), Medové jablko vzniklo speciálně pro tenhle projekt.

Celý projekt u nás má vlastní záložku, pod kterou najdete těchto osm, ale i všechny další produkty, které společně pustíme do světa.

 

SPECIÁLKY

Do konce roku se na trhu objeví i pár speciálních láhví, které jsme udělali jako spolupráce:

 

MATUŠKOVICE

Před dvěma lety jsme vypálili Vánoční IPA od pivovaru Matuška a dali ji do sudu. Vyklubala se z ní krásná pivní pálenka s vůní medu, bezového květu a skořice. Představovat ji budeme v Automatu Matuška 8.12. Doražte!

 

 

DISTILLED BY FIRE: SAISON

Zichovec je pro nás srdcovka. Tohle je jejich pivo typu saison, vydestilované a tři roky uzrálé v dubu. Na podobných pálenkách chceme ukázat, že pivní pálenka je luxusní záležitost, pokud se udělá z toho nejlepšího. Zichovečtí paralelně představí svůj vymražovaný saison: DISTILLED BY ICE!

 

RED VERMOUTH COTTO CRUDO

Červený vermut na bázi svatovavřineckého z Mělníka, okořeněný bylinami s pelyňkem v čele. V tomhle případě je ale hořkost jen decentní a daleko výraznější roli tu hrají šípky a aronie. Krásně pitelná záležitost, kterou najdete jen v baru hotelu Four Seasons v Praze.

 

 

CO BUDE PŘÍŠTÍ ROK?

 

 

PŘEDPLATNÉ

Příští rok už nebude předplatné. Udržujeme totiž stále docela dost láhví a i tak vydáváme další limitky, ale tlak na termín nás občas trochu stresuje. Pokud chcete být v kontaktu a vědět, co se děje, udržujte se na našem mailing listu a sledujte nás na sockách. Jsme tu.

ČEKEJTE NEČEKANÉ

Během roku 2024 by mělo jít ven pár nových vermutů. Z Mladého Bočku od Richarda Stávka, z Kraví hory od Karly Zborovské, z Kněží hory z Loděnice, nebo vermut z Kutné hory pro festival Čáslavské dvorky. 

23. LISTOPADU...

... bude vermutová párty ve Veltlinu. Tam totiž poslední dobou začali s našimi vermuty pracovat a jen jim to sviští. Přijedeme a budeme nalévat jak hotové kousky, tak sudové vzorky. Budeme mluvit o bylinách, míru i lásce, odpovídat na vaše otázky a vesele se družit.

 

24. LISTOPADU...

... bude večírek v restauraci Kulový blesk (ulice Melounova, vchod z Ječné). S pivovarem Bad Flash vymýšlíme nějakou spolupráci, takže se rovnou sejdeme u něčeho dobrého.

8. PROSINCE...

...se potkáme v AUTOMATU MATUŠKA, kde proběhne uvedení MATUŠKOVICE. Můžete si dát i pivko, toť se ví. Oni to tam uměj.

 

VÁNOČNÍ DORUČENÍ

Chcete stihnout dorušení do Štědrého dne? Messenger garantuje, že to stihne, pokud si objednáte do 15. prosince. My tady budeme neustále, budeme balit a odesílat. Ale i tak to raději nenechávejte na poslední chvíli.

 

BUDEME NA TRZÍCH!

25. 11. 11:00-15:00 

NEBUŠICE Vánočním trh Arts & Crafts 

vnitřní prostory Mezinárodní školy v Nebušicích

 

2. 12. 8:30-14:00 

HEŘMAŇÁK - Řezáčovo náměstí https://www.facebook.com/FThermanak

 

3. 12. 9:00-12:00 LIBČICE 

https://www.facebook.com/los.libcice

 

7. 12. 12:00-18:00 OSADA

Holešovický svatostánek opět hostí malý trh, 

kde vystoupí jejich dodavatelé. 

9. 12. 8:00-12:00 

ŠESTAJOVICE -TRH V ALEJI https://www.facebook.com/Ceskyfarmarskytrh

9. 12. 8:30-14:00 

HEŘMAŇÁK - Řezáčovo náměstí 

https://www.facebook.com/FThermanak

10. 12. 8:00 - 14:00 

ADVENT NA JIŘÁKU

https://www.facebook.com/trhyjirak

16. 12. 8:30-14:00 

HEŘMAŇÁK - Řezáčovo náměstí
https://www.facebook.com/FThermanak

 

16.12. 8:30-14:00 

MNÍŠEK POD BRDY

 

17. 12. 9:00 - 16:00 

NEBUŠICE, STARÁ VODÁRNA

https://www.facebook.com/stara.vodarna23.12.2023 8:00-

 

17. 12. 12:00 

ŠESTAJOVICE - TRH V ALEJI https://www.facebook.com/Ceskyfarmarskytrh

 

To je od nás tento rok všechno. Moc děkujeme za přízeň, užijte si svátky a kdybyste cokoliv potřebovali, pište, volejte.