NOVINKY Z PŘEDJAŘÍ

Je sice půlka února, ale tímhle oteplovacím tempem bude v březnu na koupání. 

 

CO VÁS TU ČEKÁ?

Asi jste si všimli, že jsme zrušili předplatné. Vůbec to ale neznamená, že bychom přestali dělat svoje oblíbený limitky ze sezónních plodů, bylin, kořenů, kůr a listů. A určitě nepřestaneme hledat úplně nové věci, které překvapí i nás samotné. Chceme se teď ale především soustředit na konzistentní nabídku toho, co vás v posledních třech letech bavilo nejvíc.

BERGAMUT proto bude stále. Jeho základem bude nově víno v bio kvalitě od Petra Marady. DRUID bude stále. Bude se opírat o keltské byliny, stejně jako jeho první a druhá verze. Médium se pravděpodobně bude měnit, protože nás to baví. Koncept ale zůstává. Stále budou tři cirkulární drinky: CITRON, POMERANČ a MALINA. Stále bude GIN JANE. Stále bude SUPERPOMMEAU, ŠÍPEK a NØG, protože na jejich výrobu máme dostatek surovin.   

Dozrály nám taky první sudy s vinnou brandy, na které poslední 4 roky pracujeme s řadou českých a moravských vinařů. První sud ve spolupráci s Milanem Nestarcem pouštíme teď a až se doprodá, budeme mít další. Více níže.

Stále budeme mít taky minimálně tři roky starou jablečnou pálenku. Doprodáváme druhý sud (číslo 24 a jablka z Kakovic), nalahvovali jsme třetí sud (číslo 36 a jablka od Honzy Abta z Tátova sadu). Je vynikající. Více níže.

Zveme vás taky na CIDERSHOW (mrkněte níže). 

A bacha, blíží se vyprodání některých kousků. Kromě zmíněné Apple No.2 bude končit jablečná verze Bergamutu, došly Trnky a vyprodaný je Turmut. Jeho nová verze už je ale v sudech a vedle něj trůní novinka: Turská hořká. Těšte se na jaro.

 

WINE BRANDY

Součástí naší práce je zachraňování všeho, co nám přijde pod ruku. V tomhle případě nejde ani o citrusy, ani o čokoládové slupky, ale o víno. Víno, které Milan Nestarec nepovažoval za tak charakterní, aby ho dal do prodeje. 

Odvezli jsme si ho před skoro čtyřmi lety, vydestilovali ho a uložili do sudu. Dalo by se říct, že jsme ho zhodnotili. Zkoncentrovali jsme jeho energii a posunuli ho tak do skupenství, kterému se říká brandy. Díky, Milane!

Od té doby se nám ve skladu vínovice množí jako rak signální. Je to parádní produkt, na jehož zrání zkoušíme různé sudy po vermutech, likérech, ale i neutrální se slabým i silným vypálením. Tahle Wine Brandy je první sud, který pouštíme ven. Jsou tu i ale jak další sudy původem od Milana, tak sudy se zpracovanou surovinou od jiných vinařů a vinařek.

Chuť je jemná a uhlazená, voní po oříškách, skořici, vanilce a medu. Většina z původní suroviny je sauvignon a pálava, takže má i krásně hlubokou moštovou voňavost.

 

NO.3 APPLE

Každý sud jablečné pálenky je z jiných jablek. Jednička byla ze Zadní Kopaniny, dvojka z kakovických starých odrůd. Tohle je sud číslo 3. Jablka jsou od Honzy Abta z Tátova sadu. Honza nejenže kvasí, ale zároveň vysadil vlastní sady a na dalších pozemcích vytváří tůně a mokřady, aby zadržel vodu v krajině. Do jeho remízků a větrolamů se vrací ptáci, do kaluží čolci. 

Tohle jsou přesně lidi, se kterými nám dává smysl spolupracovat a vážíme si toho, že s námi spolupracovat chtějí. Takový cider nám stačí jen citlivě vydestilovat a uložit na tři roky do neutrálního sudu, na poslední rok pak do sudu po Superpommeau.

 

Ono to zní banálně, ale jak teď máme možnost lahvovat starší a uzrálejší destiláty, ukazuje se, jak fajn to byl nápad nekupovat si porsche nebo bitcoiny, ale radši investovat do sudů a plnit jima stodoly. Sedíme ve skladu a říkáme si, jak se asi budeme rozplývat za pět let, když je to takhle dobrý už teď.

 LANDCRAFT & ZICHOVEC

S klukama a holkama z pivovaru Zichovec nás pojí nejen byznys, ale i kamarádství na více úrovních. Dokladem toho může být nejen společná whisky (bude), nebo nedávno vypuštěný DISTILLED BY FIRE: SAISON

Nově jsme si vymysleli i další srandu - vyměňujeme si sudy. Zichovečtí nám třeba dali na hraní třístovku po imperial stoutu, my jim teď oplátkou sud po cirkulárním pomeranči. To bude docela zábava, ne?  

CIDERSHOW

I letos proběhne v naší režii CIDERSHOW, čili největší česká přehlídka ciderů a všeho ostatního z jablek. Zapište si datum: 

Čtvrtek 21. března v domě RADOST.

Těšít se můžete na profesionální i amatérské cideristy a ciderkyně, ale i křížalisty, octařky nebo jablečné likérníky a paliče, případně i jablečné slupkaře v březových mízách. 

Vstupenky jsou zde: GoOUT

Pokud sami vyrábíte něco z jablek a chcete to představit velejemnému publiku, registrujte se.

Registrace vystavovatele: Google Forms

 

KDE SE POTKÁME?

​Během jara se můžeme vidět na pár místech po Evropě. 


2. března
 na Hokus Pokus Wine Festivalu v Ostravě.

9. března na Gaumen Disco v Hamburgu (PAL).

21. března na CIDERSHOW v Domě Radost.

12. dubna na konferenci GastroTek v O2 Universum.

13. dubna na trzích v Libčicích.

3.-5. května na Absinthe festu v Praze.

22.-23. května na Karakterre v Eisenstadtu.

25. května na DEGUSTORIU v Kravanoch na Dunaji.

25. května na trhu v Libčicích.

9.-10. června na RAW v Kodani.

 

OD BŘEZNA BUDOU NOVÉ CENY

 Ano, musíme kosmeticky zdražit. Nic zásadního, ale od ledna stoupla jak spotřební daň na alkohol, tak třeba DPH na nealko (toniky). Počítejte v průměru s navýšením asi o 50 korun. 

Dobrá zpráva je, že jsme přečkali plynovou krizi, takže cena láhví, která v jednu chvíli vylítla na pětinásobek té původní, se vrátila zpátky do říše mírné příčetnosti a je jen asi o 20% vyšší než loni. I tohle se nám tam podařilo vměstnat. 

Nové ceny čekejte od začátku března. 

 

To je dneska od nás všechno. Vyhlížejte jaro, poslouchejte zpěv ptactva, nepijte příliš, hodně odpočívejte, občas si dejte kefír, vyfoťte si kvetoucí dříny, pomáhejte ježkům, pořiďte si čmeláky, kupte si nějaký semínka, ostříhejte stromky a mějte se co nejlíp.