ODPADKY

ODPADKY

Víc sexy (marketingově) název totiž ještě nikdo nevymyslel.

 

 

Než se odeberete na prázdniny, k vodě, ke grilům, sekačkám, zahrádkám a lesům, je třeba nakoupit zásoby koncentrované energie v podobě pár molekul ethanolu infuzovaného příběhy a porozuměním. Dneska vám nabízíme průhled do toho, co by se jinak vyhodilo.

 

SHIKOKU

Naše smýšlení nabralo hned od počátku záchranářský směr. Nabídli jsme spásu několika sadům v okolí Prahy a sesbírali jejich jablka. Začali jsme objíždět pivovary a brát od nich kaly z výroby kyseláčů. Přivezli jsme kakaové, citronové i pomerančové slupky, kterým hrozil tak maximálně kompost. Ze všeho jsme udělali alkohol.

A pak se ozvala Katka Winterová, že má strašně moc dýní. Dýně? Co s tím jako budeme dělat? Jenže když ony byly fakt úžasný!

Nebyly to dýně hokkaidó. Byla to všehochuť malých, sladkých, okrasných, muškátových, olejných, přerostlých i podivně baňatých špagetových exemplářů, které odmítly supermarkety pro jejich tvar, barvu nebo velikost. Začali jsme jim říkat shikoku. 

Zpracovali jsme tenkrát celou její várku společně s jablky a dali to do sudu. Byla to původně taková hříčka, ale po pár letech se ukázalo, že to má kromě kouzla neopakovaného i svůj vtip a šarm. My jsme z toho upíjeli pro vlastní potěšení a sem tam jsme někomu dali ochutnat: Hele, to je fakt zajímavý. Byla nejčastější odpověď.

Teď, když hrozí, že bychom to mohli takhle rozdat a vy byste to nikdy neochutnali, jsme se rozhodli posledních sto padesát láhvi dát do prodeje. Tady jsou.

MAT 42

Ptát se po smyslu života, vesmíru a vůbec… je asi jako se ptát, proč jsme začali vyrábět pálenku, které se v Itálii říká grappa. Odpověď je jednoduchá. V určitou chvíli to vypadalo jako prima nápad.

MAT je pálenka z matolin a matoliny jsou to, co zbude po vylisování vína. Jejich hlavní aromatickou linku tvoří pecičky - semínka plná olejů a pozoruhodných vůní.

Ty matoliny nám tenkrát přivezl Kuba Mikulášek, který vinaří ve Vičicích, kousek od Kadaně. Jel totiž zrovna kolem a dovézt nám tunu takový kejdy mu přišlo jako prima nápad. 

Po destilaci jsme ji dali do sudu, kde zrála tři roky. Uklidnila se a zezlátla. Trochu jsme čekali, že skrze stodolu budou třeba stavět intergalaktickou dálnici a my si to vezmeme jako důvod k nalahvování. Ale místo toho přišli kluci a holky z Červenýho Jelena a řekli, ať ji nalahvujeme pro ně, že je boží. Tak jsme ji pojmenovali 42, protože tolik má voltů a to o tý dálnici jsme napsali aspoň na etiketu. A přidali jsme tam znamení zasněného hraběte Šporka.

Ve stodole nám teď zraje dalších pár sudů. Matoliny jsou z Karlštejna, od Kuby ze Syfany nebo z vinařství Obelisk. Až se dopije tenhle sud, nalahvujeme další. To jen abyste věděli, že bude.

METRONOME GIN

Jsme muzikanti, takže festivalová kultura je nám blízká. Když přišel David Gaydečka s tím, že chce pro  Metronome festival vlastní gin, bylo jasný, že nás čeká super práce.  

Nechtěli jsme udělat tropickou festivalovou voňavku. Šlo nám o to, dostat do něj byliny, který potkáte, když se na festival vydáte. A tak jsme spírali popenec ve Stromovce, řebříček na stráních nad Vltavou, trnky na mezích v Troji a šípky na okraji Ďáblického háje. 

Bylo to trochu na tajňačku, takže vám ani nemůžeme říct, jestli už teď děláme na dalším ročníku.

 

GIN JANE a k němu šest toniků zdarma

Tohle je evidentně ta nejpopulárnější akce. Ke každé láhvi Gin Jane vám pošleme 6pack toniků zdarma. Zabítrá to, tak proč to nenechat běžet. V balení dostanete  toniky s puškvorcem&bedrníkem a nebo s grepem&marulkou. Případně vám na požádání uděláme mix 3 a 3 a sami vyzkoušejte, co vám z toho sedí víc. Kromě toho, že je to bezva pití, budete navíc za hvězdy před návštěvama, protože růžovění klitorie v kyselém pH je dokonalý efekt.

 

 

 

Kdy a kde se uvidíme?

METRONOME

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Potkali jste nás v našem cirkulárním baru na Rock for People? Byla to pecka! Ale naše festivalová jízda tím nekončí. 22.-24.7. totiž na Výstavišti probíhá Metronome Festival, který bude mít letos vlastní brand ginu. Pořadatelé se totiž spojili s jednou progresivní českou palírnou, která si zakládá na sběru lokálních bylin. Jak ona se jmenovala...?

Metronome GIN bude mít na festivalu premiéru. My tam budeme taky, takže můžeme zapařit! Vy si ho navíc v předpremiéře můžete koupit už teď. Co jsme sbírali? Popenec ve Stromovce, řebříček na stráních nad Vltavou, trnky na mezích v Troji a šípky na okraji Ďáblického háje. Výsledkem je opravdu zajímavě lahodný gin, kombinující v sobě bylinnost i ovocitost. Moc nás to baví.

 

HANSPAULKA FEST

 

 

 Svůj chlastánek rozbalíme i na hanspaulské trachtaci, kde se sejde výkvět místní hudební scény. Bacha, bude bigbít a dopřát si budete moct i Petra v roli kytaristy Wooden Shoes. V tombole najdete kromě jiného i naše dvě speciálky, děti budete moct zavřít do dřevěného koutku a u nás pak v klidu ochutnat, co se do vás vejde. Ceny jako na eshopu a dopravu zvládnete v baťůžku sami.

 

KVIFF - 29. června - 8. července v Karlových Varech

 

 

Zajdeme na film nebo na pivko? Dejte vědět. Budeme celý Vary ve Varech a dobrá plznička se vleze skoro vždycky. Ve Varech máme jinou než lihovarnickou práci. Celou dobu jsme ale na místě, takže pokud budete chtít něco probrat, ozvěte se.

 

PIVOVAR CLOCK - 29. července v Potštejně

 

S tímhle pivovarem ještě nemáme sud whisky. Snad se budeme mít čas na něm dohodnout během jejich velký slávy. Bude tam muzika, zábava, spousta vynikajícího pivka a nějaký ty vermuty.

 

MeZe FESTIVAL - 19. srpna na Hanusce 

Loni bez debat akce roku pod taktovkou Vojty Nemravy a jeho neuvěřitelný party nadšenců, který hrajou první ligu v (nejen) outdoor gastru. Dvacet sedm tisíc chodů a bambilión drinků na samotě uprostřed luk a lesů v pohádkový krajině, kde kromě jídla vládne hustej RAVE.

...a třeba se někde potkáme jen tak.

A co bude v září?

Víte, co bude v září? Ne. Protože my taky ne. Ale máme tu třeba vermut PRAGA z hroznů z Modřanské vinice a vinice Kotlářka. Máme tu bergamotový vermut z vlastního cideru. Máme tu EXOT - vermut z prořezu skleníků na Ústavu tropického zemědělství ČZU - tam je třeba pačule, skořicovník nebo murraya koenigii.

Pak jsme si naplánovali CBD absinth a teď to dokonce vypadá, že nám to CBD nezakážou. Jupí.

Připravená je jedle i cirkulární kakao. Máme svoje pivo. Pár úplnejch divností. Pár neskutečnejch perel. Ale co, však vy to postupně ochutnáte.