Whisky poprvé

Na počátku bylo jablko. Vzpomínáte? Toužili jsme zachraňovat české sady se starými odrůdami. Plán to byl fajn, ale pak přišel rok, kdy jsme to měli konečně pořádně rozjet a jabloně zmrzly v květu. V našich sadech se neurodilo skoro nic a z těch moderních se nám to tahat nechtělo. Co teď? Zavolali jsme kamarádům do Vinohradského pivovaru, jestli by nám neuvařili dva kubíky co nejsilnější sladiny bez chmele. Trochu brblali, protože s tím neměli žádný zkušenosti, ale nakonec se to povedlo. Vykvasili jsme si to a vypálili. A bylo to dobré.

Čerstvý destilát ze sladu se jmenuje newmake. My mu říkali chlebovice, protože při první destilaci to u nás fakt vonělo jako v pekárně. Newmake se jinak moc nepije – je to poměrně hrubý pití. Ale tenhle newmake byl vlastně super hned. Aby se ale destilát ze sladu mohl jmenovat whisky, musí zrát aspoň tři roky v sudu. Což o to, sudů máme dost. Tady je jeden novej, šup do něj, Vinohrady. První překvapení se konalo už po půl roce. Hele, ono je to fakt strašně dobrý.

Druhou várku nám uvařili kluci Záhorovi. Třetí Únětice, ty máme hned za rohem. Pak přišel Zichovec, Sv. Norbert a už to jelo. Už při destilaci ale bylo jasný, že není newmake jako newmake. Už těsně po vypálení se ukázalo, že surovina z každýho pivovaru je úplně jiná. Ač jde ve všech případech o vodu, slad a kvasnice, výsledkem je vždycky něco úplně jinýho. Rozdíly se dál prohlubujou fermentací i následnou destilací. Říkáme si, že by bylo škoda je potlačovat, takže jim ještě pomůžeme. Čím? Ideálně volbou sudu.

Naprostá většina whisky po světě zraje v sudech po bourbonu. Ty jsou totiž nejlevnější. Může za to zákon, který říká, že bourbon může zrát jenom v nových sudech z amerického dubu (quercus alba). Po vylahvování ho tím pádem nemůžou použít znovu, takže ho posílaj ho do Skotska, do Irska, prostě všude možně. Nám ten americkej dub moc nevoní. Je v něm hodně skořice, vanilky, kokosu a celý to trochu připomíná takový pouťový pozlátko.

Řekli jsme si proto, že pár korun přitlačíme a budeme si moct vybrat. Nový sudy z bulharskýho nebo kavkazskýho dubu, repasovaný sudy (po třech sezónách ohoblovaný a znovu vypálený), nový sudy od Fryzelků z Valašska, sudy po portským, po sherry, po chardonnay, po Bordeaux, po sladkejch vínech… Pokud máme pocit, že to pomůže aromatice, jde to tam. Sklad se nám pomalu začal plnit. Co sud, to samostatnej příběh. Tohle je karamelová pšenice ze Strahova, tohle nakuřovanej slad z Bruntálu, tady bavorskej slad a saison kvasnice od Zichovce, támhle Vinohrady v sudu po sherry.

Máme sklad plnej příběhů. Každej sud je jinej. Každej naprosto unikátní a skvělej svým vlastním způsobem. Tohle přece nemůže skončit v jednom velkým tanku, zblendovaný do nepodoby. Nebo jo? Nemůže. Uděláme to tak, že každej z těch sudů nalahvujeme zvlášť. Všechno, co uděláme, bude single cask. To znamená spousta různejch šarží. Sběratelský edice. Nádherná práce. Proč o tom píšu? Protože vám tyhle příběhy chceme nabídnout.

Po roce fungování víme, že se docela dobře uživíme děláním ginů, likérů a vermutů. Všechna ta naše whisky je tam vlastně tak trochu navíc. Jak dlouho ty sudy budou ležet? Pět, sedm let? Deset nebo patnáct? Co se za tu dobu stane? Budou ještě fungovat peníze? Budeme mít dvacetiprocentní inflaci? Přijde obří vlna český whisky? Budeme slavný? Bude se s našima láhvema šmelit na bazoši za desetinásobek původní ceny? Těžko říct. Možný je cokoliv.

Chceme vám, který jste s náma od začátku, nabídnout možnost si naší whisky koupit už teď. Jako opci na láhev, která ještě neexistuje. Vlastně ano, reálně existuje, ale zatím je v sudu. Do láhve se obsah dostane až za několik let. Chceme to udělat tak, abyste se nemuseli obávat, že o svoje investovaný peníze přijdete. Třeba tak, že vám nabídneme možnost se svojí investice kdykoliv zbavit. Buď ji sami odkoupíme zpátky, nebo vám nabídneme systém, v jehož rámci ji vy sami budete moct prodat dál.

Proč to chceme udělat? Třeba protože chceme postavit novou halu, přikoupit další dva kotle, nabrat zaměstnance… a přitom si nechceme chodit pro peníze do banky a nechceme do firmy brát další investory s nárokem na vlastní podíl. Nebo proto, abychom vám umožnili si uložit peníze do něčeho, co je podložený reálnou hodnotou (pod nejpřísnějším státním dohledem celních kamer). Nebo proto, abychom už pět let dopředu začali rozdmýchávat vášně ohledně český whisky jako the next big thing. Důvodů je spousta. A možná na tom můžeme společně vydělat.

Tohle je první část povídání o připravovaném investičním whisky portálu. Další budou následovat. Pokud už teď máte nějaké otázky, ptejte se na info@landcraft.cz Budete mít náskok.