Whisky podruhé (aneb jak to bude fungovat?)

Takže to shrneme. Nabízíme vám možnost pořídit si láhev (nebo víc láhví) whisky, která teprve zraje a ještě není nalahvovaná. Zároveň chceme, abyste tuhle investici mohli kdykoliv prodat. A to buď zpětně nám, nebo někomu třetímu, kdo o ní bude mít zájem. Proč si to ten třetí nekoupí přímo od nás? Protože už třeba nebude. Řekli jsme si, že co sud, to originál. To znamená, že při zhruba 220 litrech mínus odpar za těch pár let, budeme mít nakonec v nabídce okolo 400 láhví z každýho sudu. (Pokud vám tohle číslo nedává smysl, vězte, že sud se plní při lihovitosti 61 – 63% a finální ředění bývá okolo 45%). Když se vyprodají, můžou si je šťastní majitelé prodávat mezi sebou. Třeba zjistíte, že vaše láhev má po pár měsících od nákupu dvojnásobnou hodnotu. A že ji někdo moc a moc chce.

Anebo taky ne. Třeba tam ty láhve budou ležet a nikdo si jich ani nevšimne. Stát se to může. Nicméně za ten rok, co si s alkoholem hrajeme, nás vlastně pořád překvapuje rostoucí zájem o naše láhve. A třebaže gin je populární záležitost, whisky je přece jenom zrající destilát, který leží v sudu a zraje takříkajíc do krásy. Dá se archivovat. A my si věříme a víme, že je to dobrý už teď. Nejsme si ale jistí, kolik by tyhle naše počiny měly stát. Respektive to je právě to, co necháme na vás. V první emisi proto nabídneme 100 láhví. Buď si je rozeberete, nebo ne. A pokud ano, přijdeme výhledově s další emisí. Levněji než tu první ji prodávat nebudeme. A celkem z jednoho sudu nikdy nebude víc, než oněch 400 láhví.

Chcete příklad fungování? Řekněmě, že 1. ledna vrhneme na trh 100 láhví ze sudu 32. Možná to není nejlepší termín, posílat to do tý silvestrovský kocoviny, ale budiž. Řekněme, že jedna láhev bude stát 1500 korun. Kdokoliv si bude moct koupit jednu láhev, dvě láhve, padesát láhví. Antonín si jich koupí deset. Řekne si, že si jich pět nechá a pět případně prodá, když mu někdo nabídne zajímavou cenu.

Mezitím se na webu objeví, že Landcraft za láhev nabízí 1400,- při zpětném výkupu. Pokud se Antonín ocitne ve finanční nouzi a bude se chtít láhví zbavit, odkoupíme je od něj zpátky. Ano, za cenu o něco nižší, protože s celou transakcí je nějaká agenda. Antonínovi se to zdá málo a řekne si, že za své láhve chce aspoň 1800,- . V tom případě vystavíme jeho nabídku zdarma pro ostatní zákazníky na našem webu. Kdykoliv si to také může rozmyslet a nabídku stáhnout.

Řekněme, že 1. února bude emise vyprodaná. František se k tomu dostane pozdě. Taky by chtěl láhev, ale ta nebude. Místo toho na webu ale bude vidět, že někdo nabízí pět svých láhví za 1800,-. František klikne KOUPIT a Antonín dostane jím požadovanou cenu, kterou mu bezpečně od Františka převedeme. Pouze v případě úspěšného prodeje zaplatí poplatek za uskutečněnou transakci.

Tohle je druhá část povídání o chystané hře THE WHISKY PROJECT. První si můžete přečíst TADY. Třetí bude o první emisi, která se nezadržitelně blíží. Pokud se chcete na něco zeptat, pište na info@landcraft.cz