4 PACK JABLKA - MEDOVÉ, MOŠTOVÉ, BYLINKOVÉ, DUBOVÉ
Všechny čtyři jablka pohromadě.
MEDOVÉ JABLKO
Staré odrůdy jabloní jsou jako naše rodinné stříbro. Jsou dokonale adaptované na naše klima a půdní podmínky, vyrostou prakticky kdekoliv od Polabí až po podhůří Krkonoš.
My tyhle odrůdy cíleně vyhledáváme ve starých sadech po celé zemi a snažíme se je zachraňovat. Jejich mošt má totiž neobyčejnou chuťovou hloubku. Stejně tak jejich kvas a potom i výsledná pálenka.
Sladit ji medem je pro nás přirozenost. Sami jsme včelaři a víme, že spojení úlů a sadů funguje stejně dobře jako spojení jejich plodů.
DUBOVÉ JABLKO
Pálenka stařená v sudu je královskou disciplínou lihovarnictví. Teprve dubový sud totiž dokáže dodat destilátu harmonickou rovnováhu a klid.
V téhle láhvi je víc než pětadvacet kilo jablek z vysokokmenů starých odrůd vypěstovaných v režimu ekologického zemědělství. Sbírali jsme je na konci doku 2018 nedaleko Volyně, mošt jsme pak nechali pomalu vykvasit a uležet. Hotový cider jsme pálili o rok později. Další čtyři roky ležela pálenka v sudu, kde získala krásnou zlatou barvu, zakulatila se a propsala se do ní podstata dubu.
Dobrý alkohol chce čas a klid. My jsme mu dopřáli o bojí. Dopřejte si obé i vy, až ho budete pít.
BYLINKOVÉ JABLKO
Vermut je německý výraz pro pelyněk pravý. Anglicky se pelyněk řekne wormwood a původně se skutečně používal jako tonikum, které pomáhá vyhnat červy z těla. Aby si lidé jeho polykání zpříjemnili, nakládali ho do vína a ejhle, začalo jim to chutnat.
Dneska jsou u nás vermuty skoro zapomenutou kategorií. Může za to zřejmě i fakt, že se na jejich výrobu často používalo víno, které se nepovedlo.
Rozhodli jsme se to změnit a udělali ho z toho nejlepšího. Z vlastního cideru, který zrál dva roky v sudu. Dolihovali jsme ho jablečnou pálenkou, ve které rok leželo dvanáct bylin, kůra bergamotu a med.
MOŠTOVÉ JABLKO
Poslední jablečný mošt v sezóně si necháváme na redukci. Dáme ho do obří nádoby a vaříme ho tak dlouho, dokud se neodpaří minimálně polovina vody.
Mošt zhoustne, ztmavne a zkaramelizuje. Stoupnou mu jak cukry, tak kyseliny. Když vystydne, dolihujeme ho jablečnou pálenkou na patnáct procent alkoholu a dáme to na dva roky do sudu.
To je všechno. Koncentrované jablko a destilované jablko. Nic jsme nepřidali, protože to nebylo potřeba. Příroda je dokonalá sama o sobě.
Doplňkové parametry
Kategorie: | CRAFTED FOR FRIENDS |
---|---|
Objem: | 500ml |
Alkohol Moštové j.: | 14,8% |
Alkohol Bylinkové j.: | 18% |
Alkohol Medové j.: | 40,5% |
Alkohol Dubové j.: | 43% |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.