FORAGE 22

Celé jaro, léto a podzim jsme sbírali volně rostoucí ovoce, plody, květy, kořeny a ořechy. Vypálili jsme si vínovici a naložili to do ní. Tohle je výsledek.

Dostupnost Skladem (>5 ks)
Možnosti doručení
800 CZK 661,16 CZK bez DPH
FORAGE 22

Čím blíž je člověk přírodě, tím víc si všímá, co jí chybí. Kráva pasoucí se na louce přežvykováním neustále analyzuje složení travního porostu a skrze rohy přijímá informace z vesmíru o tom, jak ji zlepšit vlastním trusem. Tak o tom aspoň píše Rudolf Steiner v knize Podstata včel. Zajímá to dneska ještě někoho? Možná ne, ale vždycky když něco sbíráme po lesích a loukách, pobaveně si na to vzpomeneme. "Hele, mít tak teď rohy, tak víme všechno." 

Co je to my? To je ten náš kmen. Na začátku jsme byli dva a mysleli jsme si, že by to tak klidně mohlo zůstat. Nemohlo. Za tři roky se z toho stala taková rodina. "Vy jste jako nějaká rodinná firma?" Ptají se nás lidi na degustacích. "Vlastně jo." Odpovídáme. "Kmenová firma."

Moderní dějiny se vůbec točí kolem individualit. Ideály francouzské revoluce vlastně jen prohloubily antický způsob myšlení, ve kterém se filosofie točí kolem jedince a jeho vztahu ke světu. Jenže v přírodě toho jedinec moc nezmůže. Starat se o oheň, zajišťovat obživu, bránit se a zároveň vychovávat potomstvo není ani v silách osamocené rodiny.

 

Pradávnou jednotkou byl proto vždycky kmen. Celé jaro, léto a podzim využívali jeho členové k tomu, aby se zásobili na zimu. Lovit, sbírat, konzumovat a uchovávat potravu jim zabíralo většinu času.

My máme úplně malinkej kmen, jen pár párů rukou. Ale pustili jsme se stejnou cestou. Celý jaro a léto jsme sbírali volně rostoucí plody, květy, kůry a kořeny. Je to vlastně rok 2022 v kostce. Totiž v láhvi. Byl to fajn rok, ne? Dal hojnost ovoce, medu, bylin i ořechů. Vydestilovali jsme pálenku z hroznů, všechno to do ní naložili, zavřeli do sudu a nechali zrát. Tohle je výsledek.